Heeft Windows nog wel een toekomst op je telefoon?

Door Benjamin- op donderdag 22 september 2016 00:45 - Reacties (34)
Categorie: -, Views: 9.086

Pakweg 10 jaar gelden kocht ik mijn eerste Windows telefoon, de Qtek 9100, het was een tijd dat smartphones nog bijzonder waren, geen Android of iOS en Microsoft was nog bezig om marktaandeel van Symbian af te snoepen. Later verving ik deze door de Sony Xperia X1 totdat ik over ging op Windows Phone 7 op de Samsung Omnia 7.

Ik was 1 van de eerste in Nederland met WP7, een Nederlands marketplace was er nog niet, en via een co.uk email account kon ik dan toch vanalles downloaden. Het toestel was top of the line, net zoals alle toestellen, want MS had (en heeft) hardware eisen, en dit zorgde voor een uitstekende ervaring. Ik durf rustig te zeggen dat WP7 het meest stabiele smartphone OS is die er bestaat. Het is een gesloten OS, het heeft veel beperkingen, maar de stabiliteit is ongekend hoog, liep die dan een keer toch niet goed dan deed die een korte refresh van 2 seconden, en liep die weer als een zonnetje.

Mijn keuze destijds voor WP7 was eigenlijk best makkelijk, ondanks dat zowel iOS als Android al goed op weg waren, had en heb ik nog steeds een grote liefde voor het design achter Metro en later Modern UI, dit was voor mij dan ook de belangrijkste reden om voor WP7 te gaan. Er waren ook weinig argumenten om het niet te doen, ja het OS stond nog in de kinderschoenen, maar MS was al jaren WM aan het ontwikkelen, het is een gigantisch bedrijf en ook de reviews waren duidelijk, het OS is stabiel, snel en zit goed in elkaar.
Het probleem kwam al snel in het app aanbod, ook al wist MS best veel voor elkaar te krijgen, was ondersteuning voor bepaalde code een probleem, hierdoor, en natuurlijk de populariteit van Android en iOS, werd het moeilijk voor WP echt door te groeien.

Met WP8 hoopte ze dit te veranderen, en met die hoop behoorde ik wederom tot 1 van de eerste met een WP8 toestel, namelijk de Nokia Lumia 920. De 920 met het daarbijhorende WP8 voelde als een gigantische verbetering, multitasking ging beter, het start scherm was beter geworden en steeds meer apps kwamen naar WP. Een tijd leek het op app gebied ook echt goed te gaan, diverse top titels werden kort na de concurrentie uitgebracht, maar ook die al een tijd werden gemist vonden eindelijk hun weg naar de marketplace.
Echter had dit weinig invloed op de populariteit van WP en kwamen er weer steeds meer apps niet op WP uit. Daarnaast was ook belangrijk dat de stabiliteit van WP8 achteruit was gegaan vergeleken met WP7, crashes kwamen vaker voor, vooral ook door apps die code draaide die in WP7 niet was toegestaan.

En toen kwam Windows 10 Mobile, Microsoft kondigde dit aan als een revolutie, met Continuum kon je telefoon meer dan ooit, en door ondersteuning in te bouwen voor Android en iOS apps, zou W10 alles kunnen draaien wat de concurrentie ook had. De theorie interesseerde velen, een grote groep mensen zou rustig 'hun eigen' platform verlaten, mits het echt zo zou werken als MS zei.
Daar ging het ook gelijk mis, de bridge om Android apps te draaien werd gestopt, en de ontwikkeling voor de iOS bridge staat simpelweg stil.
De release van W10 ging ook nog eens gepaard met heel veel problemen, de software was simpelweg nog niet af, maar omdat ze de telefoon graag voor de kerst wilde releasen, werd een zeer buggy versie gewoon in de winkel verkocht.
Het stormde kritiek, sommige die hard liefhebbers probeerde dit nog te verdedigen, maar meer en meer Windows gebruikers gaven het op, MS had ongelooflijk slecht werk afgeleverd en dit was gewoon niet goed te praten.

Zelf heb ik ernstige twijfels gehad over het kopen van de Microsoft Lumia 950 XL, maar heb dit uiteindelijk wel gedaan, echter heb ik daar ook spijt van.
Het OS is nog steeds ongelooflijk mooi, maar daar blijft het ook bij. De stabilteit is achteruit gegaan, ik heb geregeld crashes, app aanbod loopt steeds verder achter en zelfs een aantal van de core apps zijn weg. Here Maps en Drive was voor mij een flink verlies, maar ook diverse andere apps zoals mijn data verbruik, het vertalen van teksten e.d. zijn weg of in een andere staat (data verbruik app registreert bijvoorbeeld geen data meer die wordt gebruikt via tethering), al deze dingen zorgen voor dat het OS onvolledig is.

WP7 nam ik voor 3 redenen, snelheid, stabiliteit en de interface. De interface is zoals ik net al schreef, nog steeds heel mooi. De snelheid is redelijk, maar vergelijkbare hardware in een Android toestel zet gewoon betere snelheden neer. En de stabiliteit is gewoon met iedere versie achteruit gegaan, waarbij die nu gewoon op plaats 3 komt. Voeg aan die minpunten ook nog eens de beperkte keuze qua toestellen, veel mindere app aanbod, en wat blijft er dan nog over?


Ik heb jaren geloofd in WP, en ik denk ook echt dat hadden een paar dingen anders gelopen, dat het OS heel groot had geworden, met WP8 waren immers alle ingredienten aanwezig om groot te worden, maar dat is niet gebeurd. W10 had potentie, maar het verhaal komt niet verder dan potentie en toekomst, en dat verkoopt nu eenmaal geen telefoons vandaag.

De vraag of Windows nog wel een toekomst op je telefoon heeft, is vooral afhankelijk hoe je hem bekijkt, kijk je naar nu of over een paar jaar? Op dit moment is het klaar, ze hebben niets te bieden wat de massa wilt, wat de concurrenten niet hebben, en gezien hoever ze achterlopen gaat dit niet zomaar veranderen.
Hebben ze een kans over een paar jaar? Misschien wel, maar de voorbereiding moet veel beter zijn, het OS moet vloeiend en snel zijn zonder crashes en ze zullen die ondersteuning voor apps van de concurrent moeten bieden, want anders maken ze schijn van kans.

Reacties


Door Tweakers user NLKornolio, donderdag 22 september 2016 02:02

Begin het ook steeds somberder in te zien.
Al lijkt me een grote sprong in de markt simpel gemaakt, Enterprise markt.
Lage kosten telefoons, makkelijk beheer via Intune en x86 apps via contium lijken me wel wat unique selling points.

Door Tweakers user yousql, donderdag 22 september 2016 08:10

Windows phone/mobile, altijd een gevoelig onderwerp op tweakers. Ik heb wat dat betreft vaak wel het gevoel dat er met 2 maten gemeten wordt op tweakers.

Als je de laatste 4 jaar op een nieuwsbericht over Windows phone reageerde (zonder de inhoud te lezen) "Windows phone is flink vooruit aan het gaan,dit maakt Google en Apple wakker". Kreeg je altijd een +1 of 3, hoewel het een inhoudelijk nutteloze reactie is.

Windows phone/mobile scoort vaak credits op tweakers, hoewel het nog niks is. Als Apple hier credits wil scoren moeten ze waarschijnlijk een telefoon maken, met een voledig scherm, waar een trein over kan rijden, die draait op een interne waterstofgenerator, die softwarematig voledig open is maar tegelijkertijd niet vatbaar is voor virussen.

Door Tweakers user matroosoft, donderdag 22 september 2016 08:18

Ik onderschrijf je verhaal. Ook ik was er vroeg bij met WP7 en ook ik kwam voor de snelheid, stabiliteit en het design. Echter zie ik het voor de toekomst niet somber in, ik denk dat ze helemaal geen kans meer hebben. De snelheid en stabiliteit zijn sinds W10m geen verkoopargumenten meer en ook het design is totaal op de schop gegooid. Het zou stom zijn om te zeggen dat de interface van W10m ook nog maar een beetje lijkt op de Metro interface van WP7.

Dat is eigenlijk best bizar. Steve Jobs zei jaren geleden al dat hij respect had voor wat Microsoft maakte, maar dat ze totaal geen oog hadden voor design. Met WP7 (wat gebaseerd was op de Zune) veranderde dat. Ineens had Microsoft een UI in handen wat modern en fris oogde. Uiteindelijk is hier ook het flat design van iOs en Android op gebaseerd. Samen met de frisse look van Nokia telefoons maakte het dat mensen geïnteresseerd naar je telefoon keken als je een Nokia met WP had. In W10m is echter het hamburgermenu ingevoerd, de stomste kopieeractie van Microsoft tot nog toe. Waarom zou je iets slecht werkends kopiëren uit een ander OS? Het toonde mijns inziens een trend aan. Microsoft geloofde niet meer in hun eigen product en gingen in plaats van verder innoveren, kopiëren van andere OS'en. Daarmee is W10m een slechte rip-off van Android geworden. Deels dezelfde look, maar de prestaties mogen nog niet eens in het voetlicht ervan gezet worden. Daarmee verloor het alle mogelijke verkoopargumenten. De vele bugs en het eruit slopen van goed werkende apps en functies was zo mogelijk nog stommer.

Microsoft stopte daar niet met fouten maken, want ze stopten met het maken van telefoons, in ieder geval tot nu toe. Dat zorgde ervoor dat zelfs de laatste fans het vertrouwen verloren in W10m. Ik heb echter m'n Lumia 1520 nog, wat mij betreft het beste WP toestel. Ik geniet nog dagelijks van WP8.1 en peins er niet over te upgraden naar W10m. Heb het een paar keer de kans gegeven, maar het was in feite alleen een achteruitgang. Nu kan ik deze telefoon nog een tijd gebruiken, maar als hij versleten is, is er geen alternatief meer en zal ik naar Android of iOs moeten. Iets waar ik helemaal geen zin in heb en wat alle fans zullen herkennen. Maar er is geen andere mogelijkheid meer. Jammer dat het zover is gekomen!

Door Tweakers user himlims_, donderdag 22 september 2016 08:18

nope totaal niet; voornaamste reden;
1. usability / gebruiksgemak
2. matige aanbod apps

maar puntje 1 is rede dat ik m de deur uit heb gedaan, wat een overbodig, onnodig complex menu. deed mij heeeeel veel denken aan oude symbian of initiele ppc systemen. 15jr na data is het gebruikersgemak nauwelijks verbeterd.

Door Tweakers user ShellGhost, donderdag 22 september 2016 08:20

Persoonlijk ben ik toch wel benieuwd naar de Surface Phone. Denk dat dat het maak/breek moment gaat worden voor Windows Phone..

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 22 september 2016 08:38

himlims_ ik vind het gebruiksgemak van een Windows telefoon net zeer goed. Ik kan er zeer snel mijn weg in vinden en geraak overal waar ik moet zijn. Als je trouwens denkt dat het gebruiksgemak niet verbeterd is wil ik je altijd even een toestel van +10 jaar oud lenen zodat je het verschil zelf kan vaststellen.

Het feit dat MS nog altijd aan het OS werkt toont aan dat ze het OS op zich niet ogpeven. Wel zie je dat de focus verschuift naar de zakelijke markt waar consumer apps minder belangrijk zijn maar de goede integratie in de bedrijfsinfrastructuur des te meer.

Ik ben nooit een fan geweest van de iPhone, zelfs de allereerste maakte weinig indruk op mij. Het design was goed, maar op gebied van functionaliteit schoot het toestel toen te kort op Windows Mobile. En ook bij Android heb ik nooit een goed gevoel gehad. De betere toestellen naar mijn beleving zijn altijd toestellen geweest die er niet in slaagden om de markt te verorveren zoals HP met de Pre³ draaiende op het briliante webOS.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 22 september 2016 10:09

yousql schreef op donderdag 22 september 2016 @ 08:10:

Windows phone/mobile scoort vaak credits op tweakers, hoewel het nog niks is. Als Apple hier credits wil scoren moeten ze waarschijnlijk een telefoon maken, met een voledig scherm, waar een trein over kan rijden, die draait op een interne waterstofgenerator, die softwarematig voledig open is maar tegelijkertijd niet vatbaar is voor virussen.
+3

en ik blijf het zeggen windows op je mobiel is gewoon het zelfde als tirzen, of ubuntu op je telefoon, hardstikke leuk maar je heb hebt er in weze niets aan omdat de markt eigenlijk een heel groot android/iOS duopolie is geworden.

nu vind ik dat op zich helemaal niet erg, want ik vind android nog steeds een van de beste systemen dat er voor mobieltjes bestaat, er is echter één heel groot probleem met android wat men maar niet op lijkt te willen lossen, android is 'ondanks zijn solide basis, niet veilig. en dat komt grotendeels, A omdat het ondanks alle inspanningen, de rechten structuur nog steeds niet goed werkt, omdat er geen permission-management met antivirus mogelijkheden op root niveau kan / mag draaien. en omdat het update beleid alles behalve oke is... op bijna elk denkbaar toestel..

Door Tweakers user Benjamin-, donderdag 22 september 2016 10:12

caanova1984 schreef op donderdag 22 september 2016 @ 02:02:
Al lijkt me een grote sprong in de markt simpel gemaakt, Enterprise markt.
Lage kosten telefoons, makkelijk beheer via Intune en x86 apps via contium lijken me wel wat unique selling points.
In principe is de potentie er, echter is dit wel al een argument die lang wordt aangedragen, veiligheid, integratie en nu ook Continuum waren allemaal punten waardoor het nu wel zou gebeuren. Het gebeurd niet, en dat heeft volgens mij niets met de functies te maken, want W10 heeft meer dan genoeg te bieden, en al die leuke spelletjes en andere apps zijn toch niet nodig, maar toch gaan bedrijven er niet voor.
X86 zou zeker leuk zijn, echter is Intel gestopt met het ontwikkelen van processors die hiervoor nodig zouden zijn. Het x86 verhaal is voor nu ook gewoon dood.
yousql schreef op donderdag 22 september 2016 @ 08:10:
Windows phone/mobile, altijd een gevoelig onderwerp op tweakers. Ik heb wat dat betreft vaak wel het gevoel dat er met 2 maten gemeten wordt op tweakers.

Als je de laatste 4 jaar op een nieuwsbericht over Windows phone reageerde (zonder de inhoud te lezen) "Windows phone is flink vooruit aan het gaan,dit maakt Google en Apple wakker". Kreeg je altijd een +1 of 3, hoewel het een inhoudelijk nutteloze reactie is.

Windows phone/mobile scoort vaak credits op tweakers, hoewel het nog niks is. Als Apple hier credits wil scoren moeten ze waarschijnlijk een telefoon maken, met een voledig scherm, waar een trein over kan rijden, die draait op een interne waterstofgenerator, die softwarematig voledig open is maar tegelijkertijd niet vatbaar is voor virussen.
Nu zijn ook wel alle telefoon discussies gevoelig, maar zeker ook deze. Ik weet dat als ik kritiek had dat ik er ook altijd even bij moest schrijven wat ik in mijn broekzat heb, want anders werd ook ik downgemod, want kritiek werd door diverse gewoon niet geaccepteerd door 'buitenstaanders' , stond er mijn huidige toestel bij dan kon ik wel een positieve beoordeling krijgen.

Maar ik ben het er niet mee eens dat het nog niets is, het OS is al jaren 'af' en de focus is al jaren om functies toe te voegen, met W10 waren veel van de nieuwe functies ook functies die concurrenten nog niet hadden. De stabiliteit is te slecht en snelheid mag hoger, maar het OS heeft verder wel alles wat je kan bedenken, het zit hem dan vooral in de 'kleine' dingetjes.

Het is wel absoluut zo dat het steeds moeilijker is om een indruk te maken, bedoel de Iris scanner van W10 was indrukwekkend, maar gebruiken doe ik het niet, Continuum is heel mooi, maar gebruiken doe ik het niet. Sommige wel natuurlijk, en daar zijn mensen dan lyrisch over, terwijl de diverse verfijningen in de laatste iOS veel minder indrukwekkend is, zeker ook wanneer Android dit al had (of iets vergelijkbaars). Dit heeft er tevens ook mee te maken dat Apple niet bezig is met bijzondere snufjes, maar vooral met het verfijnen, dit terwijl MS juist bezig is geweest met grote nieuwe dingen om mensen te trekken.
matroosoft schreef op donderdag 22 september 2016 @ 08:18:
Ik onderschrijf je verhaal. Ook ik was er vroeg bij met WP7 en ook ik kwam voor de snelheid, stabiliteit en het design. Echter zie ik het voor de toekomst niet somber in, ik denk dat ze helemaal geen kans meer hebben. De snelheid en stabiliteit zijn sinds W10m geen verkoopargumenten meer en ook het design is totaal op de schop gegooid. Het zou stom zijn om te zeggen dat de interface van W10m ook nog maar een beetje lijkt op de Metro interface van WP7.
De verschillen zijn zonder meer groot te noemen, er zijn dan ook een hoop design principes veranderd, 1 daarvan was het simpele strakke waarbij lege stukken gewoon onderdeel van het design was, en dat is zeker wel verleden tijd, alles moet vol, je kan alles customizen enz.
Sommige vind ik niet erg, bijvoorbeeld het verliezen van de zwarte balk rechts op het start scherm vind ik niet erg, en zal ik ook absoluut geen achtergronden voor in of om mijn tegels heen gebruiken (blauw op zwart). Maar er zijn nog meer dingen verloren, zoals de standaard om naar links en rechts te swipen.
Het hamburger menu vind ik ook een onvoorstelbare, in de eerste instantie had ik nog gehoopt dat hieronder alleen hele specifieke menu knoppen zouden onderzitten, dat het gebruik van dit icoontje heel minimaal zouden zijn, maar dat is helaas niet zo. Als ik kijk naar de muziek app, dan word ik toch wel een beetje treurig.

Toch blijft mijn liefde voor de style wel, een enkele kleur op een strakke zwarte achtergrond, duidelijke tekst enz maakt het dat ik hier geen afscheid van zou willen nemen, maar realistisch gezien zal dit wel gaan gebeuren. Doorgaan met Windows 10 is gewoon geen optie meer, ik heb nu een toestel van 600 euro in mijn zak, maar ik doe er geen zak mee (bad pun intended :P), en dat heeft er vooral mee te maken dat op het game gebied ze gewoon niet eens meer meedoen, en dat is toch wel iets waarvoor een duur toestel geschikt voor is, want anders kan je net zo goed voor 200 een toestel halen.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 22 september 2016 10:50

Ik zie zelf het issue niet met het hamburgermenu, ook niet in Groove, maar zie wel waar het vandaan komt. UWP apps moeten ook goed werken op de desktop waar zo een menu intuïtiever werkt dan het oude principe van links en rechts swipen (omdat je een muis gebruikt ipv toucscreen).

En hoewel ik met een L650 waarschijnlijk even tevreden was geweest als met mijn 950 heb ik geen spijt van mijn aankoop. Het blijft een goed toestel en een goed platform.

Door Tweakers user eL_Jay, donderdag 22 september 2016 12:21

Was windows op mobile niet al dood?
De ene collega bij ons die een windows mobile heeft, daarbij voelt het echt alsof je 5 jaar terug in de tijd gaat omdat moderne (communicatie) apps vaak ontbreken.

Door Tweakers user Voxxie, donderdag 22 september 2016 12:35

Ik heb wegens een "val"-incidentje met mijn Lumia 950XL tijdelijk een iPhone SE.

Maar ik mis mijn Lumia.
Ik vindt Windows Mobile echt een veel fijner OS dan IOS.
Zakelijk gebruik ik Android en ook dat vind i kgene fijn OS.

Ik kan maar 1 voordeel bedenken van IOS: Snapchat.
Dat mis ik op Windows Mobile en heb ik nu wel. Voor overige zaken vindt ik persoonlijk nog steeds mijn Lumia 950XL

Zodra mijn Lumia 950 XL weer is gerepareerd ga ik weer snel terug naar het Windows Mobile platform ! ;)

Door Tweakers user Benjamin-, donderdag 22 september 2016 12:37

eL_Jay schreef op donderdag 22 september 2016 @ 12:21:
Was windows op mobile niet al dood?
De ene collega bij ons die een windows mobile heeft, daarbij voelt het echt alsof je 5 jaar terug in de tijd gaat omdat moderne (communicatie) apps vaak ontbreken.
Welke moderne communicatie apps ontbreken?

Ik mis persoonlijk niets qua dat soort apps, wat ik nu vooral mis is Here Drive/Maps (dit is echt een top dienst) en diverse spelletjes. Verder mis ik weinig. Daar tegenover heb ik ook niet het gevoel dat er pluspunten zijn.

Door Tweakers user Blokker_1999, donderdag 22 september 2016 12:41

Wat is er mis met de maps app die vandaag in W10M zit?

Door Tweakers user ViperNL, donderdag 22 september 2016 17:15

Wat ik vooral miste toen ik een paar dagen een Lumia 650 van het werk als vervangende tel moest gebruiken, is als ik thuiskwam even je Spotify op de receiver aanzetten (spotify app ondersteund dat niet). Nou ja, dan maar youtube op de chromecast zetten. Oh nee, geen app voor.
Nog even los van het feit dat die lumia niet eens 5Ghz wifi ondersteund(!) en poeptraag is. Enige goede is de accu en het zwarte thema.

Door Tweakers user JJ Le Funk, donderdag 22 september 2016 23:06

Ik voorspel:
PC markt: Windows wint het van Apple. Check Win10, zo fris, zo krachtig. MacOS voelt echt gedateerd na die ervaring.

Mobiel: Android wint het van Apple en Windows alleen voor een paar zakelijke klanten die vroeger verplicht een Blackberry hadden.
Android is populairder en net zo intuïtief als iOS. Apple zal wel een juppenmerk blijven.

Door Tweakers user erwin26, vrijdag 23 september 2016 09:45

Windows heeft geen toekomst meer op je telefoon. Er draait nu minder dan 1% op Windows. De app makers kiezen natuurlijk voor het grote geld. En dat is toch Android en daarna Apple. Android draait met 85%+ op elke toestel daarna Apple met 14% ongeveer. De markt van deze 2 OS'en zijn natuurlijk veel grote en wordt daar natuurlijk veel op gefocust, waardoor Blackberry en Windows Phone steeds meer gaan achterlopen. Crossplantforming voor app ontwikkelaars zie ik de komende 10 jaar nog niet zitten.

Kort gezegd ze gaan binnenkort eruit, omdat de markt te klein wordt en het te duur wordt voor Microsoft.

Door Tweakers user Markkolk, vrijdag 23 september 2016 09:51

Helaas heb ik een keuze moeten maken nadat mijn Lumia 930 de geest heeft gegeven, de keuze is niet positief uitgevallen voor Windows maar voor IOS.

Dit wel met een naar gevoel in de buik, ik was echt een fan van Windows met een 920 (een wereld telefoon), en 930. maar door het gebrek aan apps en het toekomst perspectief van het OS toch een andere keuze gemaakt.

Ik zal Windows mobile wel in de gaten houden en mocht dit OS weer een opleving krijgen dan zal ik weer terug keren.

Maar voor nu helaas,

(Zal een moeilijke tijd worden wennen aan IOS, ben een week onderweg)

Door Tweakers user JerX, vrijdag 23 september 2016 10:22

Het heeft wel toekomest mits er executables geinstalleerd kunnen worden. Ik vermoed dat we in 2017 een Surface Phone krijgen met een volledige Windows 10 i.p.v. Windows Mobile. Maar goed das best wel wishful thinking :P

Door Tweakers user Sissors, vrijdag 23 september 2016 10:28

ViperNL schreef op donderdag 22 september 2016 @ 17:15:
Wat ik vooral miste toen ik een paar dagen een Lumia 650 van het werk als vervangende tel moest gebruiken, is als ik thuiskwam even je Spotify op de receiver aanzetten (spotify app ondersteund dat niet). Nou ja, dan maar youtube op de chromecast zetten. Oh nee, geen app voor.
Nog even los van het feit dat die lumia niet eens 5Ghz wifi ondersteund(!) en poeptraag is. Enige goede is de accu en het zwarte thema.
Poeptraag vind ik vreemd, gezien mijn 640 dat toch echt niet is. Maar als je het misschien vergelijkt met een telefoon van €800 voelt het wel traag aan. Anders kan ik me het eigenlijk niet voorstellen.

Youtube is één van de weinige zaken die wel degelijk op een Chromecast kunnen zover mij bekend. Maar over het algemeen is de ondersteuning van alles Google erg zwak inderdaad. Ik weet niet of het bij de Chromecast ook het geval is, maar vaak wel door treiteren vanuit Google.

Ik ben blij dat ik nu van Android naar WP/WM10 ben gegaan, hij werkt lekker. Dat gezegd zal mijn volgende bijna zeker een Android zijn. Simpelweg omdat het moeilijk te ontkennen is dat het langzaam aan dood aan het gaan is. Microsoft heeft zelf al aangekondigd geen budget toestellen meer te maken, en als zij het niet done, wie dan wel?
Qua marketing hebben ze zich volgens mij veel te veel op de VS ingezet, waar ze toch een marktaandeel van 0 hebben. Terwijl in (gedeeltes van) Europa en Zuid Amerika ze een goed marktaandeel hebben (gehad), maar dat veel meer hebben laten versloffen.

Wat de reden ook is, ik ga niet €600+ uitgeven voor een telefoon om wat te whatsappen en het weer te checken of te navigeren. Voorlopig doet mijn L640 dat allemaal prima en soepel, maar als een volgende nodig is dan zal dat waarschijnlijk toch een Android moeten worden.

Door Tweakers user Kliko, vrijdag 23 september 2016 10:34

Ik heb ook de Sony Xperia X1 gehad. Maar dat was toch best wel een drama-telefoon hoor...

Hij was, log, traag en ik vond de interface aardig tegenvallen en lastig om mee te werken. iPhones en Samsungs met android waren toen al een stuk gebruiksvriendelijker.

Op een gegeven moment Android op gezet, was wel een verbetering qua gebruikerservaring maar door bugs moest ik zeer regelmatig rebooten wat erg lang duurde...

Eigenlijk ben ik daarna gewoon weer overgestapt op de SE K810i (symbian) telefoon. Dat was echt een toppertje. Na de Nexus 5 de beste telefoons die ik gehad heb.

Na de X1 was ik eigenlijk wel genezen: Geen Windows Phone meer voor mij.

Toch hoor ik iedereen die een Lumia heeft, dat ze er erg tevreden mee zijn dus het is vreemd dat ze zo weinig marktaandeel krijgen.

Door Tweakers user Vnze, vrijdag 23 september 2016 10:54

mkliko schreef op vrijdag 23 september 2016 @ 10:34:
Na de X1 was ik eigenlijk wel genezen: Geen Windows Phone meer voor mij.

Toch hoor ik iedereen die een Lumia heeft, dat ze er erg tevreden mee zijn dus het is vreemd dat ze zo weinig marktaandeel krijgen.
Nu haal je er ook wel een telefoon van 2008 bij. Mijn Android telefoons van dat tijdperk waren ook om te huilen en Windows Mobile 6.1 kan je ook bezwaarlijk vergelijken met Windows Phone 8, Windows Mobile 10 of zelfs Windows Phone 7. Je kan mijn Xperia X10 (uit 2010 dus recenter dan de X1) ook niet langs een Nexus 5 leggen en ze 1-op-1 vergelijken.

Wat je wel goed aantoont is hoe één ervaring mensen jarenlang van een heel concept kan afschrikken al is die eerste ervaring absoluut niet meer relevant, hell, het enige gemeenschappelijke tussen Windows Mobile 6.1 en WP8/WM10 is het bedrijf erachter. Jammer dat sommigen WP8 of WM10 uitsluiten wegens ervaringen met WM6.1 of WP7 want zeker WP8 was net één van de minder logge en trage besturingssystemen van zijn tijd.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 23 september 2016 10:56]


Door Tweakers user rijssel, vrijdag 23 september 2016 11:22

Ik heb ongeveer 'n jaar terug een 950XL aangeschaft met hoop op W10M dat deze wat beter zou kunnen samenwerken met m'n Windows (exhange) server, NAS, laptop en andere apparatuur zoals Windows 10 PC dat ook kan. Ook zie ik nog steeds uit naar fatsoenlijk continuum gebruik. Dit was een gemis met m'n Iphone. Android ken ik niet.
M'n Iphone 5s heb ik er altijd nog naast gehad omwille van fatsoenlijke navigatie met TomTom en dus vergelijk en die ontwikkelingen heb ik er altijd naast gehouden.

Aanschaf 950XL is in 't begin een tegenvaller geweest ivm de W10M structuur welke eigenlijk niet eens lekker kan multitasken zoals we dat inmiddels kennen van zeker Windows (al sinds '95) en IOS (sins v6 meen ik). Ook netwerk functionaliteit is niet in lijn met Windows10 op de PC. Dit is in de Basis nooit meer goed verbeterd ondanks herhaaldelijk aangeven via Insider program. Wél is de snelheid, stabiliteit, functionaliteit met iedere update 'n klein beetje verbeterd maar heeft wat mij betreft de concurrentie nooit kunnen bijhalen.

Ook 't achterblijven van App ontwikkelingen zijn me een doorn in 't oog. De meeste Apps hebben in de W10M versie gewoon minder functionaliteit dan de IOS versie. Daarbij heb ik nog steeds geen navigatie gevonden die 't haalt bij de IOS TomTom app.

Dus, ik heb na 'n jaar de handdoek in de ring gegooid en gisteren een Iphone 7 besteld.

Het is de combinatie van Lumia 950XL, W10M en de App-gap die 't gewoon niet haalt bij het IOS eco-systeem. Aja, en de 950XL is ook té groot, maar da's m'n eigen schuld, had wellicht beter de 950 kunnen kopen destijds, wellicht had ik de handdoek dán pas later in de ring gegooid ;-)

Door Tweakers user sdk1985, vrijdag 23 september 2016 17:33

Ik begon wat eerder, namelijk met Windows mobile 6.x Als de eerste Omnia (i900) ergens geen gebrek aan had dan waren het apps. Je kon destijds app packs downloaden van 25 GB (wat in die tijd veel was). Ook games als Simcity en OpenTTD heb ik op mijn Samsung Omnia i900 probleemloos kunnen draaien. Het was pas vele jaren later dat ik OpenTTD op mijn Android toestel kon draaien. Ding had overigens ook al widgets.

Met Windows Phone 7 ging Microsoft in 2010 echter de andere kant op. Zo moest microSDHC verdwijnen om aan druk van de copyright lobby te voldoen. Het werd meer een iPhone dan een Android. Dit terwijl Windows Phone 6.x juist wel het gevoel van vrijheid bood. In die tijd had je overigens al wel Android en iOS. Zie ook: http://www.anandtech.com/show/3982/windows-phone-7-review .

Microsoft is nu bezig met de Surface Phone. De Surface lijn zelf (laptops) is momenteel erg populair. Dus als het mee zit dan wordt Surface Phone de nieuwe Blackberry voor de zakenwereld.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 23 september 2016 17:34]


Door Tweakers user Oerdond3r, vrijdag 23 september 2016 18:05

Had zelf ook een Qtek vroeger. De 8300 :) Kon ik toen als enige in m'n klas MSN'en op m'n telefoon. :D

Wat ik merk aan Microsoft is dat ze altijd wel (van horen zeggen) prima producten en diensten op de markt zetten in segmenten waar ze een klein aandeel in hebben, maar deze producten zijn altijd op z'n best net zo goed als de concurrent. Op zich niet zo'n probleem, ware het niet dat dan ook gewoon te laat zijn.

Dat zie je terug in het mobiele segment. ( Android en IOS hadden de markt, Microsoft probeert het daarna opnieuw met een reboot van hun mobiele OS ).

Browsermarkt: Edge kan eindelijk meedoen met z'n concurrenten, maar Chrome en Firefox zijn allang en breed gevestigd en Edge heeft geen grote voordelen t.o.v deze andere browsers

Servermarkt: Microsoft is nu bezig met het inbouwen van support voor UNIX en andere OSS tools zoals Bash en Python. Maar waarom zou je dat moeten overhalen Windows Server software te nemen, als dit al jarenlang prima op Linux draait? Zelfde verhaal voor dat ze een Windows IoT core versie hebben gemaakt voor mini-computers zoals de Rasberry Pi.

Misschien zijn dit alsnog stappen in de goede richting, en zullen ze door het ondernemen van deze stappen de vruchten alsnog in de toekomst ervan kunnen plukken, maar ik zie het pessimistisch voor ze in. Wie weet.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 23 september 2016 18:06]


Door Tweakers user Benjamin-, zaterdag 24 september 2016 00:00

Markkolk schreef op vrijdag 23 september 2016 @ 09:51:
Helaas heb ik een keuze moeten maken nadat mijn Lumia 930 de geest heeft gegeven, de keuze is niet positief uitgevallen voor Windows maar voor IOS.

Dit wel met een naar gevoel in de buik, ik was echt een fan van Windows met een 920 (een wereld telefoon), en 930. maar door het gebrek aan apps en het toekomst perspectief van het OS toch een andere keuze gemaakt.

Ik zal Windows mobile wel in de gaten houden en mocht dit OS weer een opleving krijgen dan zal ik weer terug keren.

Maar voor nu helaas,

(Zal een moeilijke tijd worden wennen aan IOS, ben een week onderweg)
Een vriend van mij zit nu met een vergelijkbaar dilemma en kijkt nu ook naar iOS. Ik zou op dit moment ook niet weten wat ik zou doen, maar de keuze voor Windows 10 mobile is iets wat ik nu echt iedereen zou afraden. We zijn nu bijna een jaar verder met W10m, en het is gewoon duidelijk, je moet niet meer bij MS zijn, niet op dit moment. En ook al zou er een opleving zijn, hoe lang zal die duren? En hoe lang duurt het voordat ze ook de support van developers krijgen? Ik zie mezelf niet snel meer overstappen op Windows.
mkliko schreef op vrijdag 23 september 2016 @ 10:34:
Ik heb ook de Sony Xperia X1 gehad. Maar dat was toch best wel een drama-telefoon hoor...

Hij was, log, traag en ik vond de interface aardig tegenvallen en lastig om mee te werken. iPhones en Samsungs met android waren toen al een stuk gebruiksvriendelijker.

...

Na de X1 was ik eigenlijk wel genezen: Geen Windows Phone meer voor mij.
Helpt natuurlijk niet dat dit geen Windows Phone was, maar een Windows Mobile 6(.1) was. Windows Mobile 6 had maar 1 ding gemeen met Windows Phone 7, en dat was de kernel, een kernel die met WP8 was ingeruild voor de NT/W8 kernel.

Als gebruiker was er absoluut geen vergelijkenis mogelijk tussen Windows Mobile en Windows Phone, niets was dan ook bruikbaar van Windows Mobile, zelfs converten van WM naar WP was niet iets wat MS ondersteunden, er moest dan ook gewoon nieuwe apps worden gemaakt.

Verder was de Xperia geen slechte telefoon, had dezelfde interne hardware als de andere grote op de markt, namelijk de HTC Touch Pro, ook niet vreemd want HTC had de X1 ontworpen en gebouwd. Toen deze telefoon uitkwam was het eerste Android toestel nog niet uit, deze kwam een paar weken later, maar die stond nog volledig in de kinderschoenen (de eerste Samsung kwam pas een jaar later). De iPhone bestond toen wel al een jaartje, maar ook deze stond nog in de kinderschoenen door een lage resolutie (X1 had 2,5x zoveel pixels), geen GPS e.d.
Toen de X1 dan ook uitkwam, was het 1 van de beste smartphones op de markt.

In die tijd realiseerde MS zich wel al dat WM verleden tijd zou zijn, en begon dan ook in hetzelfde jaar als de X1 om aan WP te beginnen.

Door Tweakers user LopendeVogel, zaterdag 24 september 2016 09:48

Windows op de telefoon heeft voor mij wel een aantal problemen gekend, en de voornaamste blijft helaas het aanbod apps. Hoe dat vandaag de dag zit weet ik niet, ik ga ervan uit dat het flink verbetert is.
Mijn laatste Windows telefoon was de HTC 8X, in mijn ogen het mooiste toestel met windows ooit gemaakt (nog altijd). Mijn eerste was volgens mij de HTC Touch HD (met dat halfgebakken windows xp oid, helemaal een ram(p) apparaat).

Ik kocht hem (HTC 8x) op het moment toen Android en iOs al flink voet aan wal gezet had, met de gedachten: Windows kan niet minder zijn. Meerdere mensen om mij heen kochten rond die periode ook een windows toestel: htc 8s, 8x of de Samsung. Echter vond ik het totaal niet indrukwekkend, zowel de camera als de snelheid van het os als het aanbod apps.

In de periode toen deze toestellen uitkwamen, waren apps zeer belangrijk voor de gebruiker, hoe nutteloos de apps ook waren, men vond het leuk om te downloaden - testen/spelen - verwijderen.

Zelf zat ik toen ook nog in de periode dat ik het wel leuk vond om ''populaire'' spelletjes te doen via mijn telefoon, vrijwel elk spelletje ontbrak.
De camera, deed onder die van mijn Galaxy S3
Auto sync gmail werkte niet, wel de standaard live mail (maar goed die gebruikte ik niet).

Dan kom je uiteindelijk op het moment: ik ga terug naar Android of ios, beter safe then sorry.
Vandaag de dag zal het vast en zeker beter gesteld zijn met Windows op de smartphone (was van plan de lumia 950 te halen, toch de stap niet durven te zetten). Ze hebben echter in het belangrijkste stadium een aantal jaar geleden, de plank flink misgeslagen voor de particuliere consument.

En dat is gewoon het grootste pijnpunt; men kijkt niet al te positief naar het platform, er ontbrak namelijk heel veel aan vergeleken de concurrentie(s).
Oftewel wat men dan wel wilt; gewoon een mobiel die alles ondersteund, waar je geen hoofdpijn over hoeft te hebben, het moet gewoon werken, en het liefst ook goed. Koop je de nieuwste Samsung of de nieuwe iPhone dan weet je vrijwel zeker dat je goed zit en nergens zorgen over hoeft te maken dat jij iets niet kan wat een ander wel kan.

In de periode toen ik zwaar zat te denken om de Lumia 950 te kopen (ondanks alle negatieve ervaringen met elk windows toestel die ik gehad heb met de htc touch hd en de 8x) zag je ook weer het forum hier vollopen met alleen maar negativiteit rondom het toestel/os.

Nu las ik ook laatst hier op de frontpage een reactie van iemand die zei dat de RABO app niet meer ondersteund wordt onder de windows telefoons. Als ik 1 eis heb, dan is het die app wel.

Indien MS wilt dat ik weer een toestel met hun os koop, dan moeten ze zorgen dat die minimaal dat gene kan wat Android kan (ios zal ik niet noemen want die heeft naar mijn weten geen enkel voordeel/extra's hoe ik dat ervaar met de iPhone 6 en de Samsung S5), dat alle veel gebruikte apps werken (dus ook bankieren..), en dat die ook extra's heeft vergeleken Android/ios waar je ook daadwerkelijk dagelijks gebruik van maakt.
-De accuduur zal dus veel langer moeten zijn dan welke iphone of populaire android toestel dan ook.
-mijn veelgebruikte apps moeten allemaal volledig en goed ondersteund worden (niet half-half, of gewoonweg niet zoals bij mijn ervaringen)
-Camera moet het beste van het beste zijn (voor mij niet uber belangrijk, maar wel veel mensen die dat wel als belangrijkste beschouwen)

Als ik mijn reactie zo terug lees, is het een flinke lap tekst.. Zou nergens nodig voor moeten zijn bij een mobieltje..

Door Tweakers user Sissors, zaterdag 24 september 2016 10:21

Nu las ik ook laatst hier op de frontpage een reactie van iemand die zei dat de RABO app niet meer ondersteund wordt onder de windows telefoons. Als ik 1 eis heb, dan is het die app wel.
FYI maar dat is onzin. Ik heb hem er gewoon op staan en hij werkt nog prima. Wat wel zo is, is dat het nog de oude versie is, terwijl Android en iOS een compleet vernieuwde versie hebben. Diezelfde versie als waar ik iedereen over hoor klagen dat het allemaal slechter erop is geworden. Dus wat dat betreft is het een keer voordelig om achter te lopen ;).

Door Tweakers user Benjamin-, zaterdag 24 september 2016 13:20

LopendeVogel schreef op zaterdag 24 september 2016 @ 09:48:
Vandaag de dag zal het vast en zeker beter gesteld zijn met Windows op de smartphone (was van plan de lumia 950 te halen, toch de stap niet durven te zetten).
Uiteindelijk een goede keus geweest.

Ik begrijp dat je gevoelsmatig zegt dat het beter zou zijn, maar dat is niet het geval.

Toen ik mijn Lumia 920 had toen ging WP8 best goed, naast de diensten van Nokia deden veel app makers nog hun best om vanalles te releasen op WP, dit werd trouwens ook gestimuleerd door MS (denk aan zakken met geld en/of hogere inkomsten uit advertenties e.d.), echter kwam die groei maar niet, MS deed minder moeite en developers deden ook steel minder moeite.
Resultaat is dat Windows nu enorm achterloopt, waar eerst nog vaak een app iets later of een heel stuk later uitkwam, overwegen de meeste developers Windows niet eens meer, en terecht.

MS vecht niet meer voor het OS, dus waarom zou een ander dat nog doen?

Door Tweakers user teacup, zondag 25 september 2016 15:03

Goed om de vraag eens van de wat hijgerige FP weg te halen en in een blog te behandelen. Vanuit de optiek van high end gebruikende tweakers blijft er weinig van WP heel. Ik kan niet uit eigen ervaring spreken, maar de reacties van veel mensen die een 950 of 950XL hadden gekocht zegt wel het nodige. Als een groep zich naar Apple of Android gedreven voelt omdat ze niet de functionaliteit vinden die ze zoeken dan is er simpelweg iets aan de hand. En daartegen helpen inhoudelijke argumenten dan niet meer.

Dit verschijnsel afdoen als dat gebruikers zich een ander platform niet kunnen afleren en dat W10 moet wennen kan de lading niet dekken, daarvoor is de trendbreuk en opzichte van de WP81 situatie te groot. Een aspect is het hoge verwachtingspatroon dat Microsoft met W10 heeft laten ontstaan. Toen Microsoft op belangrijke punten niet kon leveren - migratie vanuit W81 beperkter, W10 een mindere gebruikerservaring dan haar voorganger, minder consistentie in het ontwerp van het OS, app bouwers hadden al losgelaten en zorgden niet voor fatsoenlijke updates - heeft met name dat verwachtingspatroon veel kwaad gedaan verwacht ik. De backfire van een hype.

Vanuit een pragmatische invalshoek naar W10 kijkend, is W10 nu zo slecht dat bepaalde doelgroepen gebruikers er niet voldoende aan hebben? Zelf praat ik als hekkensluiter in smartphone gebruik. Mijn Lumia 630 was mijn eerste smartphone (Ach...), ben ook twee keer zo oud als de gemiddelde tweaker (alhoewel?). Mijn focus ligt niet op smartphones, en ik zal een smartphone minder in al zijn registers gebruiken. Ik check mail, app wat, fotografeer wat, internet heel intensief, dat is het. Mijn tweede invalshoek is dat ik bij een werkgever werk waar W10 als basismaterieel voor telefoongebruikers wordt uitgegeven, met een beperkte functieset. Dat ding heb ik nog niet eens omdat ik mijn oude dumbphone met lange standby tijd koester. Er wordt met dedain op die apparaten gereageerd, veel jonge gebruikers zijn hun higher end smartphones gewend. Pragmatisch kijkend zou W10 kunnen voldoen voor een grote groep gebruikers die niet meer willen of mogen (bedrijfsgebruikers). Goh, de beperktheid van een OS kan dus ook een feature zijn.

Als we vanuit de functionaliteit vertrekken zou W10 dus adequaat kunnen zijn voor grote groepen gebruikers. Weg van de ongevraagde mogelijkheden van Andoid, of de overpriced oplossingen van Apple. Dat deze verandering zich niet sterker heeft gemanifesteerd in de WP81 tijd fascineert mij. Die gebruikers die alleen basisfunctionaliteiten gebruiken moeten een grote doelgroep vormen. Dat iedereen elkaar napraat over het tekort aan apps verandert daaraan niets. Misschien heeft het iets te maken met onze natuurlijke weerstand tegen veranderen.

Het meest funest voor het WP platform is het zwalkende beleid van Microsoft zelf geweest. De lat te hoog leggen is nog tot daaraan toe (WP81 > W10 migratie) maar dat Microsoft vervolgens helemaal wegdraaide bij het WP platform heeft mij verbijsterd. Als een verwend kind dat zijn zin niet kreeg. Het bedrijf heeft een in de kern goed smartphone OS, met de belofte voor een goede integratie naar haar full blown OS. Het enige wat ik er van kan begrijpen is dat Microsoft de analyse heeft gemaakt dat een dergelijke integratie vooral interessant is voor zakelijke gebruikers. Fascinerend, omdat de integratie hub, Onedrive, juist voor prive gebruikers een uitkomst is, en net voor bedrijven meer een complicerende factor door de vraag wat dan met het intellectuele eigendom moet gebeuren.

Ik ben nog steeds van mening dat Microsoft goud in handen heeft, met de gratie van het feit dat het bedrijf het kan opbrengen een lange termijn strategie te volgen. Momenteel zie ik haar dat niet doen. Vertrekpunt voor Microsoft zou niet de smartphone zelf, of de grootte van haar Install base, moeten zijn, maar de smartphone als een van de ingangen naar haar gebruikersomgeving. Zo heeft het bedrijf het altijd uitgedragen. Gek genoeg spreekt het beleid van Microsoft iets anders, de Install base grootte van WP op zich leek belangrijk voor Microsoft. Veel gebruikers voor je platform is natuurlijk wel meegenomen. Voor haar doelstelling, een gebruikersplatform met meerdere ingangen is de aanwezigheid van WP alleen niet meer dan een middel.

Ik hoop dat Microsoft het nu als niet meer dan een middel is gaan beschouwen en rustig voortbouwt. Dat sec de smartphone tak hierbij verliesgevend is hoeft niet een groot probleem te zijn op het moment dat haar aanwezigheid synergievoordelen voor andere activiteiten van Microsoft oplevert. Merk op dat de high end gebruikers in dit plaatje niet dominant zijn. Maar dat was ook niet je vraag ;). Toch moeten we nog maar afwachten of Microsoft dit lange termijn beleid kan opbrengen of dat de verwende kinderen in de onderneming de overhand krijgen, denk aan de software ontwikkelingen voor andere OS'sen, die met mijn schets in tegenspraak lijken.

[Reactie gewijzigd op zondag 25 september 2016 15:15]


Door Tweakers user Benjamin-, zondag 25 september 2016 16:21

Opzicht is de discussie tussen high end en low end niet zo heel belangrijk meer. 5 jaar terug zat hier een gigantisch verschil in, low end Android telefoons waren absoluut bagger, liepen niet lekker enz, terwijl WP gewoon geen low end had. Over de jaren kwamen er steeds meer low end toestellen bij Nokia vandaan en kon je ook wat redelijke Android toestellen kopen.

Het verschil in al die jaren tussen low end en high end was wel heel duidelijk merkbaar, enorme performance verschillen en enorme verschillen qua schermen.
Kijken we nu naar de dag van vandaag, waar zitten die verschillen dan? Zelfs goedkope telefoons werken over het algemeen heel goed, de meeste apps zoeken al lang niet meer de limiten op en resoluties zijn op high end toestellen nog steeds veel hoger, maar die hebben resoluties die zo hoog zijn, dat het totaal niet boeiend is en eerder nog een nadeel.

De high end markt begint een beetje dood te gaan, en moet worden gered met allerlei luxes die het eigenlijk niet waard zijn. Ik had ook graag een goedkoper toestel genomen, maar helaas had je toen de keuze tussen 950 en 950 XL.

Mijn punt is dat de problemen van de high end toestellen hetzelfde is als die van de mid of low range toestellen is, het feit dat op een 150 euro kostende Android tablet enorm veel apps kan vinden die op mijn telefoon niet te vinden zijn, en ook geen (goede) alternatieven, zegt genoeg.

Nu zou je kunnen zeggen dat als je niet zoveel bijzondere dingen doet op je telefoon dat het niet zoveel uitmaakt, maar zelfs wanneer je niet veel bijzonders doet zou ik niet meer Windows adviseren, mijn vriendin doet bijvoorbeeld niet veel bijzonders met haar telefoon, maar iets als Here Drive heeft ze wel op haar Android toestel. Zo zijn er heel veel 'kleine' dingetjes die MS verloren is, en zonder pluspunten, is ieder van die kleine dingetjes weer een reden om geen Windows te nemen.

Door Tweakers user Gymnasiast, maandag 26 september 2016 10:03

Ik heb me destijds flink lopen verbazen toen Microsoft aankondigde dat veel Lumia's met WP7 geen update naar WP8 kregen, ondanks het feit dat sommige daarvan tot vrij kort daarvoor nog verkocht werden. Of dat ze regelmatig apps zonder duidelijke reden uit de Store gooiden (zoals een mede-Tweakblogger beschreef). Beide zaken zullen het marktaandeel geen goed hebben gedaan. Wat jammer is, want we hebben nu een duopolie van Android en iOS.

[Reactie gewijzigd op maandag 26 september 2016 10:04]


Door Tweakers user Benjamin-, maandag 26 september 2016 12:18

Gymnasiast schreef op maandag 26 september 2016 @ 10:03:
Ik heb me destijds flink lopen verbazen toen Microsoft aankondigde dat veel Lumia's met WP7 geen update naar WP8 kregen, ondanks het feit dat sommige daarvan tot vrij kort daarvoor nog verkocht werden. Of dat ze regelmatig apps zonder duidelijke reden uit de Store gooiden (zoals een mede-Tweakblogger beschreef). Beide zaken zullen het marktaandeel geen goed hebben gedaan. Wat jammer is, want we hebben nu een duopolie van Android en iOS.
Dit was ook vooral een slechte voorbereiding. De WP7 toestellen van toen konden WP8 niet fatsoenlijk draaien, het was immers onder de motorkap een compleet ander OS (Windows CE kernel naar NT/8), de vloeiende ervaring had verloren gegaan hadden die toestellen de update gehad, en daarmee hadden ze misschien nog wel maar schade aangebracht.

Wat hadden ze dan wel moeten doen? De laatste paar toestellen hadden hardware moeten krijgen waardoor WP8 wel te draaien was. Dat een toestel van 2 jaar geen update kreeg, was oke, maar dat toestellen van zelfs een half jaar oud geen update kregen, was gewoon foute boel.

Het heeft zeker veel schade opgeleverd, want in een paar jaar tijd hebben ze tweemaal oude toestellen 'nutteloos' gemaakt.

Door Tweakers user killerdemon, maandag 26 september 2016 21:36

Ik mis nog steeds mijn Nokia N900 uit die tijd die op een Debian based Maemo draaide.

Door Tweakers user YourMom, dinsdag 27 september 2016 13:04

Gelukkig is MS idd. een gigantisch bedrijf en hopelijk maken ze hun tekortkomingen op gebied van WM weer goed...

de komst van -hoe heet het ook alweer- de mogelijkheid om je Windows10Phone gewoon als desktop te gebruiken en aansluiten op toetsenbord, muis en scherm is denk ik een sterk pluspunt die ze voor hebben op elk ander mobiele OS... als ze dit verder uitbouwen én de rest van het mobiele OS stevig aanpakken dan zie ik zeker nog een toekomst.

Reageren is niet meer mogelijk