Heeft Windows nog wel een toekomst op je telefoon?

Door Benjamin- op donderdag 22 september 2016 00:45 - Reacties (34)
Categorie: -, Views: 9.087

Pakweg 10 jaar gelden kocht ik mijn eerste Windows telefoon, de Qtek 9100, het was een tijd dat smartphones nog bijzonder waren, geen Android of iOS en Microsoft was nog bezig om marktaandeel van Symbian af te snoepen. Later verving ik deze door de Sony Xperia X1 totdat ik over ging op Windows Phone 7 op de Samsung Omnia 7.

Ik was 1 van de eerste in Nederland met WP7, een Nederlands marketplace was er nog niet, en via een co.uk email account kon ik dan toch vanalles downloaden. Het toestel was top of the line, net zoals alle toestellen, want MS had (en heeft) hardware eisen, en dit zorgde voor een uitstekende ervaring. Ik durf rustig te zeggen dat WP7 het meest stabiele smartphone OS is die er bestaat. Het is een gesloten OS, het heeft veel beperkingen, maar de stabiliteit is ongekend hoog, liep die dan een keer toch niet goed dan deed die een korte refresh van 2 seconden, en liep die weer als een zonnetje.

Mijn keuze destijds voor WP7 was eigenlijk best makkelijk, ondanks dat zowel iOS als Android al goed op weg waren, had en heb ik nog steeds een grote liefde voor het design achter Metro en later Modern UI, dit was voor mij dan ook de belangrijkste reden om voor WP7 te gaan. Er waren ook weinig argumenten om het niet te doen, ja het OS stond nog in de kinderschoenen, maar MS was al jaren WM aan het ontwikkelen, het is een gigantisch bedrijf en ook de reviews waren duidelijk, het OS is stabiel, snel en zit goed in elkaar.
Het probleem kwam al snel in het app aanbod, ook al wist MS best veel voor elkaar te krijgen, was ondersteuning voor bepaalde code een probleem, hierdoor, en natuurlijk de populariteit van Android en iOS, werd het moeilijk voor WP echt door te groeien.

Met WP8 hoopte ze dit te veranderen, en met die hoop behoorde ik wederom tot 1 van de eerste met een WP8 toestel, namelijk de Nokia Lumia 920. De 920 met het daarbijhorende WP8 voelde als een gigantische verbetering, multitasking ging beter, het start scherm was beter geworden en steeds meer apps kwamen naar WP. Een tijd leek het op app gebied ook echt goed te gaan, diverse top titels werden kort na de concurrentie uitgebracht, maar ook die al een tijd werden gemist vonden eindelijk hun weg naar de marketplace.
Echter had dit weinig invloed op de populariteit van WP en kwamen er weer steeds meer apps niet op WP uit. Daarnaast was ook belangrijk dat de stabiliteit van WP8 achteruit was gegaan vergeleken met WP7, crashes kwamen vaker voor, vooral ook door apps die code draaide die in WP7 niet was toegestaan.

En toen kwam Windows 10 Mobile, Microsoft kondigde dit aan als een revolutie, met Continuum kon je telefoon meer dan ooit, en door ondersteuning in te bouwen voor Android en iOS apps, zou W10 alles kunnen draaien wat de concurrentie ook had. De theorie interesseerde velen, een grote groep mensen zou rustig 'hun eigen' platform verlaten, mits het echt zo zou werken als MS zei.
Daar ging het ook gelijk mis, de bridge om Android apps te draaien werd gestopt, en de ontwikkeling voor de iOS bridge staat simpelweg stil.
De release van W10 ging ook nog eens gepaard met heel veel problemen, de software was simpelweg nog niet af, maar omdat ze de telefoon graag voor de kerst wilde releasen, werd een zeer buggy versie gewoon in de winkel verkocht.
Het stormde kritiek, sommige die hard liefhebbers probeerde dit nog te verdedigen, maar meer en meer Windows gebruikers gaven het op, MS had ongelooflijk slecht werk afgeleverd en dit was gewoon niet goed te praten.

Zelf heb ik ernstige twijfels gehad over het kopen van de Microsoft Lumia 950 XL, maar heb dit uiteindelijk wel gedaan, echter heb ik daar ook spijt van.
Het OS is nog steeds ongelooflijk mooi, maar daar blijft het ook bij. De stabilteit is achteruit gegaan, ik heb geregeld crashes, app aanbod loopt steeds verder achter en zelfs een aantal van de core apps zijn weg. Here Maps en Drive was voor mij een flink verlies, maar ook diverse andere apps zoals mijn data verbruik, het vertalen van teksten e.d. zijn weg of in een andere staat (data verbruik app registreert bijvoorbeeld geen data meer die wordt gebruikt via tethering), al deze dingen zorgen voor dat het OS onvolledig is.

WP7 nam ik voor 3 redenen, snelheid, stabiliteit en de interface. De interface is zoals ik net al schreef, nog steeds heel mooi. De snelheid is redelijk, maar vergelijkbare hardware in een Android toestel zet gewoon betere snelheden neer. En de stabiliteit is gewoon met iedere versie achteruit gegaan, waarbij die nu gewoon op plaats 3 komt. Voeg aan die minpunten ook nog eens de beperkte keuze qua toestellen, veel mindere app aanbod, en wat blijft er dan nog over?


Ik heb jaren geloofd in WP, en ik denk ook echt dat hadden een paar dingen anders gelopen, dat het OS heel groot had geworden, met WP8 waren immers alle ingredienten aanwezig om groot te worden, maar dat is niet gebeurd. W10 had potentie, maar het verhaal komt niet verder dan potentie en toekomst, en dat verkoopt nu eenmaal geen telefoons vandaag.

De vraag of Windows nog wel een toekomst op je telefoon heeft, is vooral afhankelijk hoe je hem bekijkt, kijk je naar nu of over een paar jaar? Op dit moment is het klaar, ze hebben niets te bieden wat de massa wilt, wat de concurrenten niet hebben, en gezien hoever ze achterlopen gaat dit niet zomaar veranderen.
Hebben ze een kans over een paar jaar? Misschien wel, maar de voorbereiding moet veel beter zijn, het OS moet vloeiend en snel zijn zonder crashes en ze zullen die ondersteuning voor apps van de concurrent moeten bieden, want anders maken ze schijn van kans.